Wednesday, May 9, 2012

Quesadillas Salvadoreñas - A sweet and salty cake sprinkled with sesame seeds

  I grew up eating quesadillas - tortillas with melted cheese.  The simplicity and quickness of them make for a great snack or last minute dinner.  Sometimes I add different kinds of vegetables like broccoli, spinach or mushrooms, sometimes whole or refried beans, and with a dash of Sriracha sauce or any kind of fresh salsa, voila!  These are “California-Mexican” style and will continue to be part of my repertoire in the kitchen.
  Salvadoreñan quesadillas are lovely little cakes, or one large round or rectangular loaf.  Imagine a slightly sweet salty cake, a bit like pound cake but not as rich and dense.  Sprinkled with sesame seeds, and filled with cheese you can’t quite detect, they are perfect as a mid-morning or afternoon snack enjoyed with tea or coffee.  There are lots of recipes out there but I’ve yet to experiment.  For now, I enjoy having one at least once a week.  I’m partial to San Martin bakery’s version, though I hope to venture out to other bakeries and markets soon.
  Yo crecí comiendo quesadillas – tortillas con queso.  La simplicidad y rapidez de ellas las hacen una merienda perfecta o una cena rápida.  A veces, yo añado diferentes tipos de vegetales como brócoli, espinaca, o champiñones, a veces frijoles, con un poco de salsa Sriracha o cualquier tipo de salsa fresca, ¡voilá!  Estas son estilo California-Mexicano y parte de mi repertorio en la cocina.
  Quesadillas Salvadoreñas son tortas especiales.  Imagina un pastel un poquito salado y dulce.  Con semillas de ajonjolí y relleno de queso con un sabor delicado, son perfectas para una merienda en la mañana o la tarde con café o té.  Hay muchas recetas pero todavía no he experimentado.  Por ahora, yo disfruto una por lo menos cada semana.  Me gusta la versión de San Martín, pero tengo ganas de irme a otras panaderías y mercados pronto. http://www.sanmartinbakery.com


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